De meest populaire kamerplanten 2023

Vorig jaar hebben wij een artikel geschreven over de meest populaire kamerplanten van 2022. Omdat dit zeer gewaardeerd werd door onze bezoekers hebben wij besloten om een artikel te schrijven over de meest populaire kamerplanten van 2023. Ditmaal zullen we dieper op dit onderwerp ingaan zodat jullie je huis, bad, wc óf zelfs slaapkamer kunnen voorzien van de mooiste kamerplanten. Met ons grote assortiment kamerplanten is het gros van deze planten te bestellen in onze webshop :).

Vorig jaar zagen we dat de pannenkoekenplant ontzettend populair was, grappig want de lijst ziet er anno 2023 toch heel anders uit! Kamerplanten met grote bladeren zijn in 2023 flink gestegen in populariteit. Dat zien we direct terug in de top 2 van deze lijst.

1. Alocasia

Daar is hij weer hoor, de Alocasia! De Alocasia blijft een ontzettend populaire keuze onder de kamerplanten. Niet gek vinden wij gezien de vele varianten en prachtige bladtekeningen die de plant te bieden heeft. Deze plant geeft veel sfeer aan je woonkamer doordat deze riante bladeren heeft. Wat deze plant mede zo populair maakt is de verzorging. De Alocasia oftewel Olifantsoor is ontzettend makkelijk te verzorgen. Het enige waar de plant om zal vragen is een lichte plek in je woonkamer en wekelijks een goede slok water. Hoeveel water je kamerplant nodig heeft ligt aan veel factoren zoals: Waar de plant staat in je woonkamer, hoe groot de pot is, en welk type plant het is. Eerder hebben we al een artikel geschreven hoe je de perfecte hoeveelheid water aan je kamerplant dient te geven. Vind je het lastig om in te schatten hoeveel water je kamerplant nodig heeft, lees dan vooral het doorgelinkte artikel.

Goed, weer even terug naar de Alocasia. Hoewel de Alocasia in 2023 een populaire keuze is zijn er natuurlijk ontzettend veel varianten van, er zijn meer dan 100 verschillende Alocasias! Met uitstek is de Alocasia Polly momenteel een ontzettend populaire kamerplant de donkere grote bladeren zijn immers een lust voor het oog. Een logische nummer 1 op de ranglijst al zeggen we het zelf!


2. Strelitzia (Ook wel Paradise Birdflower genoemd)

De Strelitzia oftewel de Paradise Birdflower oftewel de paradijsvogelbloem ja deze kamerplant kent nogal wat namen. Ook niet gek gezien de populariteit van deze kamerplant. Zet menig make-over interieurprogramma aan op de tv en de kans is groot dat deze kamerplant terugkomt in het interieur. Niet gek vinden wij gezien de Strelitzia een tof statement aan je woonkamer geeft. De Strelitzia heeft namelijk prachtige grote bladeren en kan behoorlijk groot worden. Wist je dat de Strelitzia Nicolai tot wel 10 meter hoog kan worden? Een bijkomend voordeel is is dat deze plant groen blijft tijdens het groeien waar andere planten soms een bruine stam zullen krijgen. Deze plant blijft dus fris én groen terwijl deze behoorlijk groot kan worden. Zelfs de bladeren van deze woonkamergigant kunnen wel 1,5 tot 2,5 meter worden (hoewel dit niet snel zal voorkomen).

De Strelitzia oftewel Paradijsvogelboom groeit door het aanmaken van nieuwe scheuten. Hierdoor krijg je een mooie volle kamerplant. Zorg je goed voor deze groene rakker dan zal deze kamerplant 2 tot 3 meter hoog worden en dat in je woonkamer! In de winter zal hij echter niet in hoogte toenemen, dit doet hij slechts in de zomer. In de zomer kan de Strelitzia wel 1 tot 2 centimeter groeien. Houdt er bij het uitzoeken van een plekje in je woning dus rekening mee dat dit dus een behoorlijk grote jongen kan worden.


3. Areca (goudpalm)

Alweer nummer 3 op deze lijst en ook dit is een zeer populaire kamerplant. Dit komt omdat de Areca ook wel Areca palm genoemd een lekker volle bos aan bladeren heeft. Deze groene rakker wordt ook wel eens kattenpalm genoemd, waarom vraag je je af? Dit komt omdat katten gek zijn op deze plant. Deze plant is niet giftig voor huisdieren, gek genoeg zullen katten snel aan deze plant beginnen te ‘vreten’. Dit is niet gevaarlijk voor ze maar wel erg zonde van jouw nieuwe aanwinst. Dit voorkom je echter eenvoudig door wat kattengras te plaatsen. Een bijkomend voordeel van het plaatsen van kattengras is het feit dat je kat extra voedingsstoffen en vezels zal binnenkrijgen wanneer hij begint te knagen aan kattengras.

De Areca is een zeer mooie plant en is zeer onderhoudsvriendelijk doordat de plant zich makkelijk kan aanpassen. Daarbij kan de Areca grote temperatuurveranderingen prima handelen. Mede om deze reden (met de huidige energieprijzen) kan deze plant een koude nacht dus prima aan wanneer de verwarming flink lager gezet wordt. Een verdiende plek in de meest populaire kamerplanten van 2023 dus. Wist je trouwens dat deze groene palm zelfs kan bloeien? Dit doet de Areca wanneer deze een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Echter is de kans nihil dat deze kamerplant haar mooie bloemen laat zien in je woonkamer.

De Areca is een echte tropische plant en is dus gewend aan vochtige omstandigheden. Iets waar onze woonkamers niet echt aan voldoen in Nederland. De Areca is hierdoor vatbaarder voor spint en wolluis. Lees de gelinkte artikelen om spint of wolluis te bestrijden bij jouw kamerplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.