Spint bij kamerplanten bestrijden

spint bij kamerplanten

Het hebben van spint bij kamerplanten is zeer vervelend! Je wilt natuurlijk je spint bij kamerplanten zo snel mogelijk bestrijden. Van een afstand ziet je kamerplant met bruin wordende bladeren er misschien een beetje uitgedroogd uit… maar kijk eens van dichterbij, houd de plant tegen het licht en kijk onder de bladeren – als je webben ziet op het blad en kleine stippen ziet bewegen, heb je een plaag spintmijten op je kamerplant zitten.

Hoe kan je spint herkennen?

Laten we eens kijken hoe je spint kan herkennen kunt herkennen. Het eerste dat je waarschijnlijk opvalt, zijn patronen van zilverachtige stippen of stippeltjes op de bladeren van je plant. Als je dichterbij kijkt, zie je kleine, delicate webjes in hoeken van stengels of onder bladeren wat eruitziet als kleine witte stippen die overal verspreid zijn. Dat zijn spintmijten! Het is moeilijk om ze te zien totdat ze zich zullen voortplanten, en houd er rekening mee dat spintmijten ook in bruin en rood voorkomen. Andere tekenen van hun schade zijn bruine vlekken en gaten in bladeren waar deze vervelende beestjes doorheen hebben gekauwd.

Spint van dichtbij

Spintmijten zijn moeilijk te zien met het blote oog, maar volwassenen hebben acht poten en kleine ovale lichamen en kunnen in verschillende kleuren voorkomen. Deze plagen worden soms webspin-mijten genoemd en zijn bijzonder vervelend vanwege hun vermogen om hun populatie om de paar weken te verdubbelen. Een spint heeft slechts een week nodig om volgroeid te zijn en nog een paar weken om honderden eieren aan de onderkant van bladeren te leggen. Ze planten snel voort in warme, droge omstandigheden zoals een woonkamer in de zomer. Ook de beestjes een groot probleem zijn in de winter wanneer je verwarming lekker warm aanstaat en de lucht uitdroogt.

Waar komen ze vandaan? Spintmijten zijn windsurfers die zich over grote gebieden verspreiden door met hun web door de wind te zweven. Door hun mobiliteit en extreem kleine formaat kunnen ze gemakkelijk onopgemerkt aankomen, zelfs door horren op ramen en deuren.

Diagnose

Spintmijten voeden zich met materialen uit plantencellen en terwijl ze je kamerplant blijven beschadigen, zullen bladeren gespikkeld worden, verwelken, bruin of geel worden en eraf vallen. De spintmijten richten zich op de ‘huidmondjes’ van bladeren – een soort van poriën die de waterretentie (de natuurlijke eigenschap van je kamerplant om vocht op te slaan) in verschillende omgevingen reguleren – waardoor ze kwetsbaar zijn voor waterverlies. Uiteindelijk, als er genoeg bladeren verschrompelen en van de plant vallen, kan de plant verzwakken en afsterven. Het is mogelijk om een ​​spintprobleem te bestrijden, maar het vereist toewijding.

Klaar om de uitdaging aan te gaan om je planten te redden? Lees verder voor preventie- en behandelmethoden!

Voorkomen is beter dan genezen

Bladen kamerplant schoonmaken
Hoe maak je een kamerplant schoon?

1. Maak de bladeren schoon

Spintmijten houden van stoffige bladeren. Een goede manier om ze de beestjes te ontmoedigen, is door regelmatig vuile bladeren af ​​te vegen en ervoor te zorgen dat je bewateringsschema geschikt is voor je plant. Je kunt ook proberen om periodiek een bladglans te gebruiken.

2. Houd het vochtgehalte op peil

Omdat spintmijten een hekel hebben aan vocht, is het een goede manier om de lucht rond je planten vochtig te houden om te voorkomen dat ze zich op je kamerplant nestelen. Gebruik een luchtbevochtiger voor de kamer, spuit regelmatig een fijne nevel op je planten of laat een bak water in de buurt staan ​​om te verdampen. Je kunt ook proberen veenmos aan je potgrond toe te voegen en ervoor te zorgen dat je plant niet in direct zonlicht staat door een transparant gordijn in je woonkamer op te hangen.

3. Debug voordat je op vakantie gaat.

Als je planten in de zomer graag buiten wilt houden, zorg er dan voor dat je voorzorgsmaatregelen neemt om je planten te debuggen voordat je ze weer naar binnen haalt.

Behandeling

Opmerking: zorg ervoor dat je zeker weet spintmijten op je plant leven voordat je deze behandelt. Vaak zijn kolonies mijten al verdwenen voordat hun schade wordt opgemerkt. Probeer wat bladeren waarvan je vermoedt dat ze spintmijten hebben, over een vel gewoon wit papier te schudden om te controleren op kleine beestjes, die zullen verschijnen als kleine bewegende plekken, of kijk goed naar het blad voor beweging.

1. SNIJDEN & ISOLEREN

Het eerste dat je moet doen als je spint ontdekt, is de plant isoleren van andere planten. Je kunt proberen om secties met zichtbare schade weg te snoeien en deze onmiddellijk en voorzichtig weg te gooien. Gebruik vervolgens een of meer van de onderstaande methoden om de rest van de plant te behandelen. Denk eraan om het gebied waarin de plant stond voordat je deze verplaatste, en je handen daarna, schoon te maken en te desinfecteren.

Plantenspuit

2. Spuit met plantaardige insectenspray

Koop een geschikte blad insectenspray op basis van natuurlijke ingrediënten om de klus te klaren, zodat de plant ongedeerd blijft. Test je spray eerst op een blad voordat je de hele plant besproeit. Pro-tip: verwissel af en toe het de insectenspray dat je gebruikt, zodat de spintmijten er geen immuniteit voor opbouwen. Hier is een korte lijst met effectieve sprays:

Pyrethrum: Afgeleid van een familielid van de chrysanthemum, is deze insecticide het beste om mee te beginnen. Sommige mijtensoorten kunnen er resistentie tegen ontwikkelen, dus houd je plant goed in de gaten na het spuiten.
Kaneel:olie Dit bestrijdingsmiddel is afgeleid van kaneel en is ongevaarlijk. Het zal geen eieren doden, maar het is effectief voor het doden van volwassen spintmijten. Spuit deze om de 3 dagen op je plant gedurende een paar weken om er zeker van te zijn dat je ze allemaal te pakken krijgt!
Neemolie: Neemolie is een effectieve behandeling voor alle soorten ongedierte. Het is afgeleid van de noten van de neem-groenblijvende boom en zal niet alleen het probleem behandelen dat je nu hebt, maar ook wat afweermiddel bieden voor nieuwe beestjes. Je moet regelmatig de neemolie opnieuw aanbrengen, omdat het even duurt voordat het effectief wordt.
Rozemarijnolie: je moet de rozemarijnolie verdunnen met water, maar het kan een effectieve behandeling zijn voor spintmijten, vooral voor kruiden en planten die je later wilt oogsten en eten, omdat het niet giftig is voor mensen.

Bestrijdingsmiddel tegen spint zelf maken

Meng 1 eetlepel gemalen kaneel, 1 eetlepel gemalen kruidnagel en 2 eetlepels Italiaanse kruiden in een liter water. Kook het water, haal dan van het vuur. Als het iets is afgekoeld, voeg je 2 eetlepels geperste verse knoflook toe. Laat staan tot het afgekoeld is en zeef dan. Voeg nu met je mengsel een scheutje afwasmiddel toe en giet het in een plantenspuit. Schud goed en spuit de onderkant van de bladeren een paar weken om de 3 dagen in met je eigen gemaakte bestrijdingsmiddel tegen spint!

Kan je ook spint bestrijden met knoflook alleen?

Knoflook bevat natuurlijke stoffen die de spintmijten kunnen afweren en doden. Om knoflookextract te maken, hoef je alleen maar twee bollen knoflook te pletten en vijf minuten te koken in een liter water. Na het zeven van het mengsel kan je wekelijks wat van dit knoflookextract toevoegen aan het water in je gieter en dit over de planten te gieten.

Naast knoflook zijn er nog andere natuurlijke bestrijdingsmethoden die je kunt gebruiken, zoals het planten van kruiden zoals basilicum en lavendel, of het gebruik van neemolie. Zorg er echter wel voor dat je de juiste hoeveelheid en dosering gebruikt, zodat je de planten niet beschadigt.

Huishoud middelen toepassen tegen spint

Als je geen zin hebt om naar buiten te gaan en geen fancy bestrijdingsmiddel te kopen of je eigen middel te maken, kun je gemakkelijk gebruik maken van wat je in het medicijnkastje of je keuken hebt staan:

Ontsmettingsalcohol: Meng ontsmettingsalcohol met water om op je plant te spuiten, of gebruik het om handmatig bladeren af ​​te vegen. Probeer voor gevoelige planten 1 deel alcohol op 3 delen water, en voor sterkere planten, probeer een 1 op 1 mengsel.
Afwasmiddeloplossing: Gebruik een mengsel van 1 liter warm water en 1 theelepel vloeibaar afwasmiddel, meng de oplossing goed in een spuitfles, of meng het in een emmer en was de plant met een doek of spons. Regelmatig opnieuw aanbrengen voor het beste resultaat.

Machtige mijten

Geen zin om regelmatig sprays opnieuw aan te brengen? Hier is een eenstapsoplossing die, hoewel sommige plantenouders misschien in paniek raken, een onfeilbare methode is om van spintmijten af ​​​​te komen: je kunt roofmijten kopen die zich voeden met spintmijten, deze laat je los op je kamerplant en zij zorgen voor de rest. Een soort roofmijten die hiervoor geschikt zijn zijn de Phytoseiulus persimilis. Je kunt ook lieveheersbeestjes, gaasvliegen en anderen gebruiken om de klus te klaren.

Opmerking: als je deze route volgt, vermijd dan miticiden en pesticiden die zowel de goede als de slechte mijten kunnen schaden! Rozemarijnolie is niet schadelijk voor de goede mijten, dus probeer dat in plaats daarvan.

Geef je plant een douche

Een manier om mijten te bestrijden is om je plant regelmatig af te spoelen met een handdouche met water op kamertemperatuur, waarbij je goed let op de onderkant van de bladeren. Als de mijten verdwenen zijn, kan het regelmatig blijven douchen van je plant helpen voorkomen dat ander ongedierte zich vastgrijpt.

Wat zijn spint gevoelige planten?

Er zijn veel kamerplanten die gevoelig zijn voor spintmijten, en hoewel er geen officiële lijst bestaat, zijn er enkele planten die waarschijnlijk een hoger risico lopen om besmet te raken. Planten met dikke, vetachtige bladeren zoals cactussen en vetplanten lijken minder gevoelig te zijn voor spintmijten, terwijl planten met brede, dunne bladeren zoals Musa of Dieffenbachia meer kans hebben om aangevallen te worden. Bepaalde families van planten, zoals Araliaceae, Marantaceae en Apocynaceae, lijken ook een hoger risico te lopen. Het is belangrijk om op te letten voor tekenen van spintmijten zoals gele bladeren en beschadigde bladranden, en snel te handelen als u deze ziet, door besmette bladeren te verwijderen en de plant te behandelen met een specifieke bestrijdingsmethode tegen spintmijten.

Een aantal voorbeelden van kamerplaten die gevoelig zijn voor spint zijn de volgende:

 • Alocasia
 • Aspidistra Elatior
 • Calathea
 • Chamadorea Elegans
 • Codiaeum Variegatum
 • Cordyline fruticosa
 • Assorted Hedera Helix
 • Pachypodium Lamerei
 • Schefflera Actinophylla
 • Strelitzia Nicolai

Overweeg om je kamerplant op te geven

Niemand wil zijn favoriete planten kwijtraken, maar als die mijten nog steeds blijven hangen nadat je alles hebt geprobeerd, kun je overwegen om aangetaste planten weg te gooien en opnieuw te beginnen nadat je de gebieden waarin ze zich bevonden grondig hebt schoongemaakt.

We hopen dat deze tips en trucs je helpen om deze minuscule bedreigingen voor eens en voor altijd uit te roeien! En mocht het niet lukken dan verkopen wij prachtige nieuwe kamerplanten 😍.

3 reacties op “Spint bij kamerplanten bestrijden

 1. Pingback: Verzorging van Asparagus (sierasperge) | Fleurac

 2. Pingback: De meest populaire kamerplanten 2023 | Fleurac

 3. Pingback: Zeven dingen die plantenexperts doen met hun kamerplanten om deze top fit te houden. | Fleurac

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.